Vad är eteriska oljor

Vad är Eteriska Oljor?


Om du någonsin har känt doften av en ros, har du upplevt de aromatiska egenskaper av eteriska oljor. De återfinns i frön, bark, stjälkar, rötter, blommor och andra växtdelar. De kan dofta både gott och starkt. Eteriska oljor är växternas skydd mot angrepp och spelar en roll i pollineringen. Eteriska oljor har länge använts för matlagning, skönhetsbehandling, och inom hälso- och sjukvård.


Men vad exakt är en flyktig aromatisk förening? Kort sagt, dessa föreningar är små organiska molekyler som tenderar att ändras snabbt från deras fast eller flytande tillstånd till en gas vid rumstemperatur. De kallas volatil eftersom de ändrar tillstånd snabbt. När du öppnar en flaska eterisk olja, kommer du omedelbart att märka att doften är stark och du kan känna doften vanligtvis även från ett visst avstånd. De fysikaliska och kemiska egenskaperna hos de flyktiga aromatiska föreningar som utgör eteriska oljor gör att de snabbt rör sig genom luften och direkt interagerar med de olfaktoriska sensorer i näsan. Sådana unika egenskaper gör eteriska oljor idealisk för applikationer ingå i aromaterapi - användning av dessa föreningar från växter för att upprätthålla en sund själ och kropp - samt andra applikationer. Den typ av flyktiga aromatiska föreningar närvarande i en eterisk olja bestämmer både oljans doft och de fördelar den erbjuder.


Över 3000 arter av flyktiga aromatiska föreningar har identifierats hittills. Karaktären av en eterisk olja varierar från anläggning till anläggning, inom botaniska familjer och från art till art. Det känsliga förhållandet mellan aromatiska beståndsdelar som finns i en viss eterisk olja är det som gör den unik och ger den specifika fördelar.


Även med rena eteriska oljor kan sammansättningen av oljan variera beroende på vilken tid på dygnet, årstid, geografiskt läge, metod och varaktighet av destillering, vilket år växten vuxit, och vädret, vilket gör varje steg i produktionsprocessen en viktig faktor för kvaliteten på eteriska oljan.


Eteriska oljor kan användas för ett brett spektrum av känslomässiga och fysiska välbefinnande applikationer. De kan användas som enkla eteriska oljor eller i komplexa blandningar av eteriska oljor, beroende på användarens upplevelse och önskad nytta. Vill du lära dig att använda eteriska oljor? Kontakta mig gärna.


DISCLAIMER

Informationen på denna sida är avsedd för en allmän kunskap och är inte en ersättning för medicinsk rådgivning eller en behandling för specifika sjukdomstillstånd. 


Du tar fullt ansvar för hur du väljer att använda denna information.


Rådgör alltid med din läkare eller annan professionell sjukvårdsleverantör för en läkare.


Denna disclaimer fungerar som ett uttryckligt avstående från allt ansvar på doNice som oberoende produktkonsult eller dōTERRA som företag. Copyright  © All Rights Reserved

KONTAKT

Harpsundsvägen 91

124 58 Bandhagen

Ring mig:

070-466 5175

E-post:

marita@donice.se

BETALSÄTT

BANK